Broskve patří mezi velice dostupné ovoce a to především v srpnu a začátkem září. Jestliže nemáte možnost připravit smoothie ze svých broskví, doporučuji vyrazit na místní trhy, kde seženete kvalitní ovoce za přijatelnou cenu.
Toto ovoce původem z Číny se rozmohlo přes Ameriku až do Evropy. Obsahuje vysoké množství betakarotenu, vitamínů skupiny B, vitamínu C, E, draslíku, vlákniny a hořčíku. Obsah fruktózy je kolem 9 %, proteiny kolem 1% a tuky neobsahují vlastně žádné.
Nutno vyzdvihnout také vysoký obsah omega 6 kyselin a to 88mg na 100 g ovoce.
-
- přírodní antioxidant
- podporuje srdeční sval
- podporují správný chod srdečního rytmu
- obsahují rozpustnou vlákninu – energie, zasytí
- napomáhají při problémech s ledvinami
- vyvolávají pocit nasycení
- pdoporuje obranyschopnost
- podporuje zdravou pokožku, vlasy a nehty
- prevence proti civilizačním nemocen
Recept na broskvové smoothie
Ingredience:
- šálek broskví (lepší oloupat, slupka nedělá alergikům dobře)
- 1/2 banánu
- 1/2 šálku polotučného mléka
- 1/4 pomerančové šťávy
Broskve doporučuji před nakrájením oloupat, protože jejich slupka může skrývat velké množství bakterií a pro alergiky je nežádoucí. Nakrájené broskve dejte s polovinou banánu do smoothie mixéru, přidejte také mléko a vymačkanou pomerančovou šťávu.
Poté rozmixujte najemno. Pro větší osvěžení můžete přidat led, případně si udělat ledovou tříšť, jestli máte silnější mixér. Smoothie z broskví je dokonale jemné a ideální jako rychlá snídaně.
Nutriční hodnoty smoothie
Výživové hodnoty jsou pouze orientační! Vždy záleží na tom, jak velký hrnek použijete a dokonce i na použitých ingrediencích. Jak je to možné? Výživové hodnoty jednoho druhu ovoce, anebo zeleniny nemusí být stejné z následujících důvodů: odrůda ovoce (zeleniny), čas sklizně (se podepisuje především na obsahu cukru) a místě pěstování.
- Energetická hodnota: 916 kJ
- Bílkoviny: 6 g
- Sacharidy: 44 g
- Vláknina: 6 g
- Tuky: 2 g





